Skip to main content

Posts

Featured post

Review : sunblock HELIOCARE 360

Assalamualaikum dan hai. Pada bulan mac 2019 baru-baru ni wawa sekali lagi breakout. Kali ni breakout wawa adalah disebabkan oleh sunblock. Sebelum ni wawa ada review sunblock juga hampa boleh baca sini . Tapi wawa stop pakai Derma E sbb susah nak beli. Kena beli online dan oleh kerana dia produk US so, macam lambat la sampai. Jadi wawa cuba cari sunblock yang ada dekat Watson je but before that wawa baca review kat google dan group produk farmasi kat fb. Wawa terjebak dengan satu sunblock ni, Yadah tone up base . Ramai cakap ok. So, wawa try dan sampai 2 bulan wawa pakai baru wawa tau yang sunblock tu buat muka wawa
Recent posts

VASELINE : Kenapa vaseline wajib ada di rumah.

Rasanya semua orang ada vaseline kat rumah kan? Kebiasaannya kita guna vaselin untuk merawat masalah kulit kering je. Oleh yang demikian, vaselin tu hanya tersimpan rapi dalam rak mekap sampai expired. Vaseline dihasilkan sejak tahun 1870 lagi dan ia merupakan  petroleum jelly  yang asli. Sebenarnya Vaseline sudah digunakan 150 tahun lamanya kerana ia dipercayai bersifat hypoelergenic dan banyak memberi manfaat untuk kegunaan perubatan Terdapat banyak kegunaan dan manfaat petroleum jelly ini dalam kehidupan seharian kita. Bukan sahaja untuk kecantikan malah ianya juga selamat digunakan untuk tujuan perubatan semasa di rumah. Berikut wawa senaraikan beberapa manfaat dan keperluan vaseline di rumah: luka dan lecur/kena minyak panas  - seandainya jari terluka kena pisau atau apa-apa sahaja, basuh luka tersebut terlebih dahulu dengan sabun antiseptik ,keringkan dan terus sapu vaselin ke atas luka tersebut. Vaseline akan bertindak sebagai perisai untuk menghalang kuman dan bakteria daripada

Nafkah anak-anak

Sabtu, 26 Ramadan. Alhamdulillah, hari ni aku cuti. Memang dah set dalam kepala hari ni nak pergi cari baju raya anak-anak. Oleh kerana covid, aku tak bawa anak-anak untuk shopping. Tapi yang aku bawa bersama dalam beg itu, cuma pita pengukur baju. Semua ukuran anak-anak bujang ada dalam kepala. Jalan mulai sibuk, masing-masing keluar untuk mencari persiapan raya.  Bukan sahaja melayu, malah cina dan india juga sibuk membeli maklumlah dekat nak raya memang banyak sale. Tapi aku takut sebenarnya, Covid!!! Apa mereka ni sama macam aku ke? tak ada masa lain nak beli? cuma hari ni? Arghhh... cepat-cepat aku melangkah ke arah baju melayu hitam. Owh, tahun ni memang kami sekeluarga pilih tema hitam.  Alangkah kecewanya aku saiz baju untuk naufal dan afi memang selalu habis cepat. Tapi, sebab covid aku dah tak mau lama-lama dekat sini. Jadi aku terpaksa ambil warna yang seakan-akan hitam.  Boleh la kan dari tak ada. Sebenarnya ni mall ke tiga aku cari. Cukuplah tu. Anak-anak bukan kisah sanga

Abah : Happy birthday!

Alhamdulillah....syukur kepada Allah hari ini birthday abah yang ke 67.  Kami adik beradik kongsi duit untuk suprisekan abah dengan nasi arab. Actually abah tak suka benda. Abah sangat suka makan. Favourite dia memang nasi arab kambing.  Abah ni perangai dia dah semakin kebudak-budakan. Seminggu yang lalu, setiap kali wawa tengah siap depan cermin, abah hari-hari tanya ''kakcik, hari ni berapa hb?''. (abah selalu lupa apa yang berlaku masa sekarang tapi memori dia ingat yang masa lalu) ''20 april bah''.  Esoknya berulang lagi. Abah nampak wawa tengah siap abah tanya lagi ''kakcik, hari ni berapa hb?'' ''21 april bah''.  ''wah...lagi 2 hari birthday abah''. Kata abah sambil tersenyum-senyum.  Perkara yang sama berlaku keesokkannya...abah tanya wawa jawab.  Ya Allah...peristiwa ini mengingatkan wa pada iklan petronas raya tahun 2007                                                 sumber : youtube farish eidil

Doa jodoh Yang baik

Alhamdulillah minggu ni wawa kerja dekat ct scan. Banyak yang wawa belajar dekat sini. Bukan sahaja sebagai radiographer tetapi sebagai hamba Allah yang banyak kekurangan.       Sumber : google Dalam ramai-ramai pesakit yang wawa 'handle' wawa tertarik dengan sepasang suami isteri ini. Mereka berusia dalam lingkungan 80an dan berbangsa cina. Sebaik wawa memanggil nama si isteri, suaminya terus bangun dan memimpin tangan si isteri yang kelihatan agak uzur. Kedua-duanya jalan membongkok dan perlahan ke arah wawa. Setelah arahan tukar baju diberikan, si suami mengangguk perlahan tanda memahami setiap bait tutur yang wawa ungkapkan.  Alhamdulillah setelah selesai, mereka berdua keluar dari bilik persalinan. Lengkap berbaju jalur-jalur (pakaian pesakit). Wawa minta si isteri untuk baring di atas meja pemeriksaan. Apa yang wawa rasa sweet sangat bila mana si suami tak lepas dari tangan isteri, setia memimpin sehingga ke meja pemeriksaan.  Dalam diam wawa tersenyum. '' Masyaal

Janda

Jam menunjukkan 12 tengahari, dari awal pagi sampai sekarang aku sibuk menyiapkan cd dan filem untuk di 'digitize' ke dalam sistem hospital. Banyak borang masih pending depan komputer. Ketika aku sedang asyik menaip aku rasa sedikit rimas dengan mask yang aku pakai, jadi aku turunkan sekejap untuk keselesaan. tiba-tiba, datang seorang hamba Allah dari arah mana aku pun tak tahu berkata '' eh tengok muka ''j'' ni macam cinalah''. Lantas aku tersentak dan terus berpaling ke arahnya. Memang benar, dia tujukan kata-kata itu kepadaku. ''J?'' dalam suara yang terketar-ketar aku bertanya kepadanya. Sempat juga aku menarik mask kembali apabila dia datang mendekati. ''Hang la, hang janda kan?'''. Aku tergamam, ya Allah, aku tak tahu kenapa hati aku bagai ditusuk sesuatu yang tajam. Mataku terasa panas dan berair tapi aku cuba tahan dan berlagak seperti biasa. Mujur ada mask yang boleh menutupi air mukaku untuk menahan

Kebenaran yang menyakitkan

 Hai.... Morning Wawa ternampak post ni dekat Quora jadi wa nak post dekat sini sebagai pengajaran.  Gambar diambil oleh seorang jururawat yang menjaga pesakit ini. Pesakit dalam gambar ini dimasukkan ke hospital kerana sakit tua. Sepanjang 3 hari dia berada di dalam wad tiada seorang pun dari ahli keluarganya yang datang melawat.  Akan tetapi, yang menariknya hanya ada seekor merpati yang setia menanti di sisi katilnya sejak hari kedua dia dimasukkan ke wad ini.  Akhirnya kebenaran terungkai apabila jururawat tadi bertanya kepada pesakit itu mengenai keberadaan burung merpati di sisinya. Sebenarnya, setiap hari dia akan ke taman untuk berehat sambil memberi makan kepada merpati ini tanpa jemu selama beberapa tahun.  Kesimpulan yang wawa dapat dari kisah ni ialah, beri makan kepada manusia(tak semua la) belum tentu dia boleh ingat dan balas. Tetapi bila kita beri makan pada haiwan sampai bila-bila pun ia akan kenang.  Ke hampa ada kesimpulan lain? Cuba share kat komen wawa nak tau juga

Emas Perhiasan atau Pelaburan

Emas merupakan logam besi yang paling digilai ramai wanita. Hampir semua wanita menggunakan emas sebagai perhiasan diri kerana sifatnya yang berkilauan dengan warna keemasan menimbulkan seri pada si pemakai. Emas juga dijadikan sebagai pelaburan yang sangat menguntungkan untuk jangkamasa yang panjang. Sebagai contoh, kalau zaman mak wawa dahulu harga emas cuma 1gram rm30 sahaja. Tapi sekarang harga emas dah mencecah 1gram rm300. Tambahan pula, seseorang wanita membeli emas bukan untuk tempoh setahun tapi untuk jangkamasa yang panjang. Jadi memang sangat berbaloi dan menguntungkan. Selepas tamat sahaja tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lalu, sales kedai emas melonjak naik. Tambahan pula bila ada duit moratorium dan i-Lestari lagi bertambah ramai yang memilih untuk lepak di kedai emas. Wawa nak kongsi beberapa tips membeli emas bagi mengelakkan anda ditipu peniaga kedai emas.  1. Kalau nak beli secara online, mesti beli dengan reputable seller. Maksudnya seller yang kita dah

Review: Heliocare water gel sunscreen

 Hai assalamualaikum..... Pagi ni happy sangat bila nampak abang posmen. Sebabnya wawa baru je order sunscreen hari khamis yang lalu. Sebelum ni wawa pernah post pasal Heliocare ni jugak kan. Kali ni wawa nak cuba pakai yang jenis water gel. Ramai juga bagi feedback yang baik-baik dan best mengenai water gel ni. Sunscreen adalah benda paling utama dalam skincare wawa. Wawa tak kan keluar rumah tanpa sunscreen. Wajib tau. Kalau tak pakai rasa 'habisla naik jeragat la nanti'. Takut-takut nak berjalan di bawah cahaya matahari. Bukan semua sunscreen sesuai dengan kulit wawa. Hanya heliocare je yang wawa percaya dan yakin untuk letak atas kulit wajah wawa. Kalau brand lain memang wawa tak berani.  Bismillah......  Wawa harap yang water gel ni pun se best gel oil free la. =) Tekstur water gel Ok dalam dia comel je... Besar tapak tangan wawa je. Cara pakai sama je macam gel oil free. Tekstur dia lebih cair dan bau dia macam bedak sejuk. Serius.... Tapi ok la yang penting broad spectru